Zijn de tarieven van makelaars te hoog?

Wat kost een makelaar eigenlijk? Over alle kosten omtrent makelaars kunt de volgende site bezoeken: makelaarkosten.nl. Zij leggen namelijk per vraag uit wat voor kosten makelaar hanteren, want sommige tarieven van makelaars zijn veel te hoog. Niet alle mensen zijn hierop bedacht en zijn allang blij dat ze een huis hebben kunnen kopen of huren. Aanhuurmakelaars bestaan ook, hier spelen de makelaarskosten ook een grote rol, vooral het grote verschil is daar opmerkelijk. Vaak doen makelaars iets wat niet mag en dat is kosten vragen als het om bemiddeling gaat. 

Wat is er aan de hand met aanhuurmakelaars?

Vooral in de studentensteden Groningen en Amsterdam is hieromtrent veel problematiek. De makelaars vragen hoge kosten bij bemiddeling als het om kamerverhuur gaat. Soms is het betalen van een bepaald bedrag een voorwaarde om de sleutel te krijgen, dit terwijl dit op grond van de wet verboden is. Daarom is hier veel over te doen. Vooral mensen die in kamernood zitten worden het slachtoffer, immers voor hen is het de keuze om op straat te staan of toch iets meer te betalen en vervolgens in een veel te dure kamer wonen. Het is niet makkelijk, daarom is het jammer dat dit soort makelaars continu de wet blijven overtreden en de grenzen op blijven zoeken en overgaan. Juist de mensen die in kamernood zitten zouden niet het slachtoffer mogen zijn van makelaars die over de ruggen van deze onschuldige mensen hun brood verdienen. Helaas bestaat er nog niet echt een oplossing voor, behalve sommige huurbazen of makelaars voor de rechters slapen. Dit kost tijd en geld en zeker als het gaat om internationals is dat niet haalbaar. Zij spreken de taal niet en hebben een andere nationaliteit. Tegenwoordig bestaan er wel bureaus die de huur berekenen die eigenijk normaal zou zijn voor een bepaalde kamer. Sommige studenten betalen wel 200, 300 euro te veel voor een kamer.

Tarieven van makelaars onder de loep

Een kijkje op de genoemde site leert ons onder andere het volgende:

  • De site geeft aan wat een makelaar gaat kosten
  • Wat de gemiddelde makelaarskosten zijn
  • Wat gangbare makelaarstarieven zijn 
  • Welke tarieven makelaars hanteren
  • Wat makelaarscourtage is
  • Hoeveel courtage een makelaar rekent

Het kopje makelaarstarieven is van belang, dit is immers de aanleiding voor veel problematiek onder studenten en andere doelgroepen. Dit kopje gaat vooral over koopwoningen. Laten we dan eens de doelgroep jonge starters nemen, die net hun eerste huis willen kopen en proberen de hypotheek rond te krijgen. Bij het kopen van een huis komt erg veel kijken, het is daarom dus verstandig om een makelaar in te schakelen. Maar dit kost soms veel, te veel. De kosten bij de aankoop van een woning bestaan vooral uit een courtage, dat is een percentage van de aankoopprijs van de woning. Daarnaast vragen sommige makelaars ook een percentage van het resultaat van de onderhandeling. Daar gaat het vaak mis, omdat makelaars te veel voor dit onderwerp willen vragen, zij hebben een ander beeld bij de hoeveelheid werkzaamheden dan de jonge starter voornamelijk heeft. Een kijk op deze site is handig om niet voor te hoge kosten te staan.