Kettingtakel ingewikkeld? Nee hoor!

Kettingtakel kopen? Dat ben je aan het juiste adres als je dat via gebuwin doet. Wat doet een kettingtakel precies? En wat voor informatie is er nog meer te vertellen over een dergelijke takel? Omdat mijn familie op zoek was naar een takel ging ik op onderzoek uit, zowel in het binnenland als in het buitenland. Ik heb in ieder geval geleerd wat een takel doet en hoe deze wordt gemaakt. Allereerst blijft ik het bijzonder vinden hoe de mens in staat is geweest om een dergelijk object te ontwerpen tot stand te laten komen.  Alles wat wij tegenwoordig gebruiken is bedacht door mensen en gemaakt door mensenhandel. Vanuit deze redenatie denk ik dat het meeste daarom ook zelf te maken of in ieder geval te begrijpen valt. Ik als vrouw, die niet altijd als meest technische wezens worden gezien, heb toch geprobeerd te begrijpen hoe een takel werkt. En dat is mij gelukt. Om te beginnen, wat doet de takel? 

Wat doet een kettingtakel precies? 

Een kettingtakel werkt met een inwendig tandwielsysteem dat door middel van een overbrenging de krachten reduceert. Wat is dan het natuurkundig principe? Dat is natuurlijk de hefboom, vaak het eerste waar men aan denkt bij het horen van het woord takel. De techniek valt echter het beste te vergelijken met een versnellingsbak. Vaak is het zo dat de as met het handkettingwiel (rechts, meestal) door de liftas loopt. Zo doet de kettingtakel zijn werk! Het lijkt dus vrij ingewikkeld, maar eigenlijk valt dit reuze mee. 

Meer informatie over de kettingtakels

Er bestaan meer takels dan kettingtakels. Bijvoorbeeld een differentiaaltakel, dat is een type takel waarmee ook zware voorwerpen kunnen worden getild. Dit kan worden gedaan met relatief weinig kracht. Een dergelijke takel bestaat uit een vaste katrol dat dient als bovenblok. Daaraan vast zitten twee verbonden schijven van verschillende diameters. Hieronder zit een losse katrol dat als onderblok dient en waaraan de last hangt. Om in het kader van de kettingtakel te blijven, hieronder hangt ook een eindeloze ketting. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op de deze manier een ontzettend zware motor van een auto of vrachtwagen op te tillen. Bijzonder dat dit door de mens kan worden gedaan. Onze eigen kracht is hier niets bij, toch hebben wij een dergelijke takel helemaal zelf ontworpen. Bij gebruik van deze takel kunnen zoals genoemd grote krachten optreden,  het is zo dat een last van 2000kg al normaal is. Dat is ontzettend veel. Hoe wordt dan voorkomen dat er wordt geslipt? Om slip te voorkomen wordt dus een ketting gebruikt en worden voor de schijven die aan de bovenkant gevestigd zijn een nestenwiel gebruikt. Dit voorkomt het slippen van de ketting. Wat is dan een nestenwiel? Dat is een wiel dat vergelijkbaar is met een katrol, maar dan aangepast voor een schakelketting. Vergeleken met een normaal katrolwiel heeft het nestenwiel als voordeel dat het de ketting kan doorvoeren en dat deze dus niet kan slippen. Daarom is het mogelijk om via dit wiel kracht uit te oefenen op de ketting.