Kan erp toegepast worden in een bestaand bedrijf?

Wanneer het gaat om het toepassen en implementeren van erp systemen, zijn er veel bedrijven en websites die inzetten op de startups. Dat is niet verwonderlijk. Hoe minder processen er gaande zijn, hoe makkelijker het wordt om erp op te zetten en te gebruiken. Er is simpelweg nog net even iets minder om te koppelen, waardoor het minder werk is. Hierdoor is het goedkoper, sneller en vaak beter werkend dan wanneer het opgezet wordt voor een bedrijf dat al langere tijd onderweg is. Maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om deze systemen te gebruiken in een bedrijf dat al langere tijd bestaat. Uiteraard kost het meer tijd en de kans is aanzienlijk dat het meer geld kost wanneer er gewerkt moet worden door externe mensen die de software van binnen en buiten kennen. Tegelijkertijd bespaart het veel meer tijd en geld, juist omdat er al meer processen zijn die lopen en die geoptimaliseerd kunnen worden. Daardoor wegen de kosten en de baten tegen elkaar op en kan het bijzonder interessant zijn om hier in de toekomst eens over na te denken. Of wellicht vandaag al, wanneer je het idee hebt dat erp de oplossing kan zijn voor jouw bedrijf. Of dat nou een regionaal, nationaal of internationaal bedrijf is, erp kan een grote toegevoegde waarde betekenen op de korte termijn en de langere termijn.

Wat doet erp voor mijn bedrijf?

De kracht van erp ligt in het koppelen van de verschillende onderdelen en kanalen binnen het bedrijf. De verkoop en inkoop worden aan elkaar verbonden, net als de opslag en distributie binnen het bedrijf. Dat lijkt logisch, want dat is op dit moment uiteraard ook al het geval. Het grote verschil is dat erp de mensenhanden tussen deze verschillende onderdelen compleet overbodig maakt. De onderdelen werken samen binnen een overkoepelend systeem en dit zorgt voor een betere en snellere werking. Aangezien het hier gaat om data die herhaaldelijk ingevoerd moet worden om een resultaat te bereiken, neemt de kans op foutieve invoer ook af. Het systeem neemt het immers over van mensenhanden. Doet het systeem het verkeerd, dan is het niet de fout van de erp. Er staat dan een parameter verkeerd, en dit is meestal makkelijk te achterhalen door ergens een extreme waarde als input te geven. Aan de hand van de output op de verschillende kanalen is snel te zien waar de fout gemaakt is. Wat erp voor jouw bedrijf doet, is dat het vooral ontzettend veel werk overneemt waardoor mensen beter ingezet kunnen worden. Zodat het bedrijf naar de toekomst kan groeien, en meer kansen aan kan grijpen.

Kan het voor bestaande bedrijven werken?

De erp systemen kunnen zeker werken voor bestaande bedrijven. Het duurt alleen iets langer voor de software geïmplementeerd is en voordat er zichtbare resultaten zijn. Deze resultaten zijn op hun beurt veel interessanter dan de resultaten van de bedrijven die nog als startup in de startblokken staan en beginnen met de software. Al met al is het vooral een keuze. Wil je graag de mensen in jouw bedrijf in kunnen zetten voor nieuwe uitdagingen en wil je repetitieve taken uitbesteden aan software die hiervoor gemaakt is en die dag en nacht aan het werk kan voor je, dan is het een goede oplossing. Wil je dat de herhaaldelijke taken constant door mensen verricht worden, met de kans op fouten, dan is het beter om af te zien van de implementatie. Maar voor de bedrijven die klaar willen zijn voor de toekomst, is de keuze wel duidelijk.

Lees meer…