Foto begrafenis

Op zoek naar een mooie, blijvende herinnering bij een afscheid van een dierbare? Dan is uitvaartfotografie misschien wel iets wat hieraan bij kan dragen. Een afscheid vastleggen, bijvoorbeeld een foto van een begrafenis, daar denk je normaal gesproken niet zo gauw aan. Toch wordt er steeds vaker een beroep gedaan op iemand die uitvaartfotograaf is. Nan (Adriana) Boudewijns, bedrijfsnaam A3aNa, uit Oosterhout van uitvaartfotograaf-oosterhout.nl is zo iemand. Haar passie voor fotograferen en het besef dat het vastleggen van een afscheid een erg waardevolle herinnering kan zijn heeft haar doen besluiten om als uitvaartfotograaf aan de slag te gaan.

Waarom een foto begrafenis?

  • Mooie en dierbare herinnering voor later
  • Het kan helpen bij de verwerking tijdens een rouwproces
  • Goed om te gebruiken om met kinderen in gesprek te gaan over het verlies van een dierbare
  • Mensen die niet bij een afscheid aanwezig kunnen zijn “maken” middels een foto begrafenis toch alle mooie momenten mee

A3aNa zorgt ervoor dat een foto begrafenis wordt gemaakt die voor altijd een mooie blijvende herinnering vormt. Voor u als nabestaande, maar ook om aan anderen te laten zien die, om welke reden dan ook, niet bij de begrafenis aanwezig konden zijn. Denk hierbij aan familieleden / vrienden die in het buitenland wonen of iemand die ten tijde van het afscheid ziek was. Ook voor jongere kinderen is zo’n fotoboek heel waardevol. Het helpt u en hen een aanknopingspunt te hebben om over de overledene te praten. Dat helpt hen bij het rouwproces en een foto begrafenis blijft voor hen zo ook een tastbare herinnering.

Foto begrafenis: wel of niet doen?

De meningen over uitvaartfotografie zijn heel erg verdeeld. Er zijn mensen die het totale onzin vinden en overbodig om daar geld aan uit te geven. “ De herinneringen aan het afscheid blijven altijd in mijn gedachten “, zo redeneren zij, “ daar heb ik geen foto begrafenis voor nodig “. In andere gevallen zijn mensen juist voorstanders van uitvaartfotografie omdat ze nog eens terug kunnen kijken naar de prachtige rouwstukken, de sprekers of het de gang naar de begraafplaats. Een foto begrafenis brengt dit weer terug in hun herinnering of laten juist dingen zien die hen op de dag van het afscheid totaal zijn ontgaan. Steeds vaker horen we geluiden dat mensen het achteraf jammer vinden dat ze niet hebben nagedacht over de mogelijkheden van het vastleggen van bepaalde momenten zoals een foto van de begrafenis. Ten onrechte wordt er nog vaak gedacht dat men geen pottenkijkers nodig heeft tijdens een afscheid en al helemaal niet zit te wachten op een foto begrafenis. A3aNa is altijd heel discreet op de achtergrond aanwezig en fotografeert, in overleg met u, alleen die momenten waarvan u wilt dat die worden vastgelegd. De wensen hierin kunnen heel verschillend zijn: hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een hand op de kist. Of een paar foto’s van de rouwstoet, het sluiten van de kist of de prachtige bloemen. Maar ook een traan of een lach die op iemands gezicht doorbreekt bij een herinnering die door één van de sprekers doorbreekt kan voor een mooi en intiem foto moment zorgen. A3aNa legt de meest uiteenlopende herinneringen voor u vast wat uw wensen ook zijn. U kunt zelf contact opnemen met Nan Boudewijns maar dit kan ook via de uitvaartverzorger verlopen. Een album waaruit u en andere nabestaanden later veel troost kunnen putten en de mooie momenten van het afscheid levend houden, A3aNa helpt u daarbij. Want zoals Nan het zelf zegt: “Laat mooie herinneringen je troosten”! En dat is heel goed mogelijk met een begrafenis foto.