Eindredactie teksten: 4 handige tips

Goede eindredactie is van levensbelang voor elke tekst. Er is niet een schrijver die zijn teksten zonder controle in een boek laat plaatsen. Goede spelling en grammatica zorgen voor een vloeiende tekst die een lezer graag van begin tot eind uitleest. Wanneer je de eindredactie van teksten zelf doet, neem je dus een behoorlijke uitdaging aan. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het opsporen van fouten, maar ook voor het algemene gevoel van de tekst. In dit artikel lees je 4 tips die je kunnen helpen jouw teksten foutloos en duidelijk te maken:

  • Kleine fouten zijn niet zichtbaar
  • Dubbele woorden
  • Uitdrukkingen
  • Pas op met het Engels

Veel mensen zijn bang dat ze in een tekst kolossale fouten maken, maar dat is vaak niet aan de orde. Grove fouten zijn eenvoudig op te sporen en springen direct in het oog. In veel gevallen zal Word de eindredactie van teksten automatisch doen, of aangeven dat je een fout hebt gemaakt. Het gevaar schuilt daarom in de kleine fouten. Daarbij kun je denken aan kleine spelfouten, waardoor het woord niet direct fout is, maar de zin een andere betekenis krijgt. Omdat je als lezer een ander idee hebt bij de zin, zie je de fout over het hoofd en blijft deze staan. Ook werkwoordsvormen leveren bij veel mensen de nodige problemen op. Zo een fout is snel gemaakt, maar kan desondanks erg storend zijn. Een vergissing in een folder, brochure of leerboek doet erg af aan de kwaliteit. Doe jij eindredactie van teksten, zorg dan dat je extra aandacht besteed aan de kleine fouten. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Surf dan eens naar www.taallent.nl. Daar vind je meer informatie tips over de eindredactie van teksten en kun je professionele hulp inschakelen.

Eindredactie teksten: dubbele woorden en uitdrukkingen

Soms lees je een tekst en heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Je kunt alleen niet precies aangeven wat dat is. In veel gevallen gaat het dan om een dubbel woord, of een verkeerd gebruikte uitdrukking. Wanneer iemand een tekst herschrijft, blijven soms kleine woorden staan uit de eerdere zinsconstructies. Woorden zoals is, dan, of en zijn berucht. Wanneer je eindredactie van teksten doet, moet je goed letten op deze dubbele woorden. In veel gevallen leest de schrijver daar overheen, dus is het aan jou om deze toch op te sporen. Ook bij uitdrukkingen of samenstellingen gaat het vaak mis. Iemand schrijft bijvoorbeeld: hoge dennen vangen veel wind. De bedoeling is duidelijk, maar toch is de uitdrukking niet juist gebruikt. Contaminaties, zoals opnoteren (opschrijven, noteren) of boltrekken (bolwerken, trekken) komen ook veel voor. Doe je eindredactie van teksten? Wees dan op je hoede wanneer je een uitdrukking tegenkomt. Tot slot: pas op met het Engels. De Nederlandse taal zit tegenwoordig vol Engelse leenwoorden, maar in veel gevallen kan ook een Nederlands woord volstaan. Afhankelijk van het soort tekst is dit wel, of juist niet verstandig. In de IT is het verstandig om het Engelse woord te gebruiken, maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor een krantenartikel, of scriptie.

Hulp bij eindredactie

Hopelijk helpen deze tips je op weg! Heb je toch hulp nodig bij de eindredactie van teksten, surf dan eens naar http://www.taallent.nl/. Deze jonge onderneming heeft ervaring in de professionele sector, maar ook in de onderwijsmarkt. Je kunt hier dus terecht met lesmateriaal, maar ook met een manuscript of een scriptie. Aangeboden diensten zijn onder meer tekstcorrectie, redactie, eindredactie en het herschrijven van een tekst. Succes met de eindredactie van jouw teksten!