Administratiekantoor inschakelen verplicht?

Mensen die net als ondernemer beginnen, denken soms dat het verplicht is om een administratiekantoor in te schakelen voor hun bedrijfsadministratie. Dit is zeker niet het geval, hoewel het absoluut wel handig kan zijn! Wat is er wel verplicht? De belastingdienst stelt als enige plicht dat je een administratie bijhoudt en dat je op tijd belastingaangiftes doet. Of je dit zelf doet of dat je dit laat doen, dat mag je helemaal zelf weten. Je kunt het dus overlaten aan een administratiekantoor, als je dit wilt. Hoe je bedrijfsadministratie bijhoudt, dat mag je ook zelf weten. Je hoeft hier echt geen speciale software voor te gebruiken, hoewel dit natuurlijk wel gemakkelijk kan zijn. Maar als jij het liever in bijvoorbeeld excel noteert, dan is dit ook zeker niet verboden. Zolang belastinginspecteurs maar al jouw transacties na kunnen gaan en kunnen beoordelen of jouw boekhouding op orde is. Denk dus zeker niet dat het inschakelen van een administratiekantoor een verplichting is voor ieder bedrijf!

Zelf doen of administratiekantoor inschakelen?

Zolang jouw bedrijf nog klein is, bijvoorbeeld omdat je zzp-er bent en grotere klussen doet, dus niet zo heel veel opdrachtgevers en transacties hebt, dan is het vaak zo dat je de administratie nog prima zelf bij kunt benen. Dit wordt echter anders wanneer jouw onderneming flink begint te groeien, dan kan het echt aan te raden zijn om een administratiekantoor in de arm te nemen. Op het moment dat jij heel veel opdrachten krijgt of heel veel producten verkoopt, kan het lastig voor je zijn om dit allemaal nog zelf te administreren. Het kost je dan bovendien ook heel veel tijd, tijd die je beter in de daadwerkelijke bedrijfsvoering kunt steken. Groei jij zelfs zoveel dat je van zzp-er naar een andere bedrijfsvorm gaat en personeel in moet gaan nemen, dan is een administratiekantoor helemaal geen overbodige luxe meer. Je krijgt dan immers te maken met zaken als:

  • het moeten opstellen van een jaarrekening
  • het bijhouden van een salarisadministratie
  • ingewikkeldere belastingaangiftes

Het kan dan teveel en te ingewikkeld worden om dit allemaal nog zelf te doen en dan is uitbesteden echt geen verkeerde optie. Door dit door een administratiekantoor te laten doen, weet je zeker dat alles op de juiste manier gebeurt en alles goed geadministreerd wordt. Zo voorkom je dat je achteraf boetes krijgt van de belastingdienst, omdat je fouten in je administratie hebt gemaakt.

Finovion biedt diverse opties

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij nog best een deel van de boekhouding zelf wilt blijven doen en dat dit ook nog wel lukt, maar dat je dit wel graag na wilt laten kijken door een professioneel administratiekantoor. Of je hebt enkel hun hulp nodig voor de salarisadministratie en de jaarrekeningen. Wat het geval bij jou ook is, je kunt altijd bij Finovion terecht. Zij bieden vele mogelijkheden, zoals het compleet overnemen van de volledige bedrijfsadministratie of enkel controle van een paar onderdelen. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt! Groot pluspunt van dit administratiekantoor is dat zij voor hun diensten vaste maandelijkse tarieven rekenen, waardoor jij vooraf precies weet wat de kosten zijn. Ook is het fijn dat zij persoonlijk contact belangrijk vinden, ondanks dat het hier om een redelijk groot kantoor gaat met veertig vestigingen in Nederland. Zij onderscheiden zich bovendien in het feit dat zij ook financiƫle adviezen geven. Zij kunnen jou laten weten welke bedrijfsonderdelen het meeste winst opleveren en welke eigenlijk nauwelijks rendabel zijn. Op die manier kunnen zij jou dus helpen bij het laten groeien van jouw bedrijf. Zoek jij een goed administratiekantoor met persoonlijke aandacht? Dan is Finovion dus een uitstekende optie!